Binnen Haptotherapie worden allerlei problemen behandeld die samenhangen met een verstoorde balans tussen je denken en voelen.
In de therapie kijken we naar de oorzaak van deze onbalans en gaan we samen aan de slag om deze te herstellen.
Lichamelijke klachten kunnen ontstaan als er lange tijd een te hoge spanning is. Soms ben je deze spanning in je lichaam niet echt bewust, totdat er steeds meer klachten ontstaan. Denk hierbij aan slaapproblemen, hyperventilatie, hartkloppingen, hoofdpijn, pijnlijke spieren vermoeidheid etc. Ook fysieke klachten die niet verklaard kunnen worden door medisch onderzoek vallen soms onder deze categorie.
Een hoge spanning in je lichaam kan ontstaan door teveel werkdruk, maar bijvoorbeeld ook door onverwerkte emoties of door traumatische ervaringen.
In de therapie besteden we zowel aandacht aan je lichaam als aan de onderliggende oorzaken van deze spanning.
Problemen met je emoties heb je soms al je hele leven. Misschien heb je in je jeugd nooit goed leren omgaan met wat je voelt en hoe je dit met anderen kunt bespreken. Het kan dan lastig zijn om dingen te verwerken die er zijn gebeurd. Door problemen in je gevoelsleven, is het ook vaak moeilijk om keuzes te maken die bij je passen. Je gevoelens kunnen beslissingen ondersteunen of versterken. Als je dit mist blijf je soms in je hoofd rondjes draaien, op zoek naar een oplossing.
Het kan ook zo zijn dat de problemen rondom je emoties pas kort geleden zijn ontstaan. Door overbelasting kun je emotioneel onstabieler worden. Je kunt je dan overspoeld worden door emoties (verdriet, boosheid of angst). Het is dan vaak lastig om precies aan te geven waardoor je je nu zo voelt.
In de therapie staan we stil bij deze emoties en leer je hoe je ze meer kunt gaan gebruiken of kalmeren. Daarmee worden je gevoelens een kracht in plaats van een belemmering.
.
Wij mensen zijn emotionele wezens, die andere mensen nodig hebben om zich goed te voelen.
Door de drukte van alle dag, vergeten we soms om echt aandacht aan elkaar te geven. Om te luisteren en te delen wat we voelen. Dit kan problemen geven in ons leven waar we ons niet altijd bewust van zijn.
Denk bijvoorbeeld aan gevoelens van eenzaamheid. Je niet veilig voelen of niet jezelf kunnen zijn bij anderen.
Moeite met het uiten van je emoties bij mensen die belangrijk voor je zijn.
Onzekerheid of angst om je grenzen aan te geven, maar ook kenbaar te maken wat je zou willen en wat je ambities zijn.
Niet zo goed aanvoelen wat een ander bedoelt of hoe je daarop kunt reageren.
In de therapie gaan we stilstaan bij de manier waarop je contact maakt en leer je hoe je dit contact kunt verdiepen. Dit vergroot het gevoel van veiligheid en de ruimte om jezelf te zijn bij anderen.